Veel animo in Montferland

Veel animo in Montferland

Veel animo voor zonnepanelen op bedrijfsdaken in Montferland

DIDAM – Er hebben zich in Montferland 45 ondernemingen met 50 daken met een oppervlakte groter dan 500 vierkante meter gemeld voor het project Zonnige Bedrijven Achterhoek. Ze hebben een scan door AGEM laten uitvoeren of zonnepanelen op het dak een aantrekkelijk alternatief voor de bedrijfsvoering kan zijn.

De gemeenten in de  Achterhoek  hebben in het akkoord van Groenlo vastgelegd dat ze 2030 energieneutraal willen zijn. Bedrijven spelen een belangrijke rol in het proces om groene stroom op te wekken en te gebruiken en zo de CO2-uitstoot te reduceren. Voor Montferland geldt dat er veel daken beschikbaar zijn omdat er veel grote hallen voor opslag bij de transportbedrijven op de diverse bedrijfsterreinen staan.

Binnen twee maanden

Montferland heeft samen met  AGEM, de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij opgericht door acht Achterhoekse gemeenten, de bedrijven actief benaderd om mee te doen aan de actie. Na een voorlichtingsbijeenkomst in november heeft AGEM binnen twee maanden de 45 bedrijven met 50 daken warm kunnen krijgen voor een onderzoek naar de dakconstructie en een  berekening van een businesscase. Daarmee loopt Montferland in de regio voorop. Ook in Oude IJsselstreek en Bronckhorst waar AGEM hetzelfde project uitvoert, blijkt de interesse groot. Ook in Doetinchem en Berkelland gaat binnenkort Zonnige Bedrijven Achterhoek van start.

Rendement

De belangstelling heeft projectleider Paul Wallerbos van AGEM verrast. ,,Dat we zo snel de bedrijven hebben kunnen interesseren heeft ons verrast. Maar als bedrijven merken dat ze in aanmerking kunnen komen voor een landelijke subsidie SDE-plus (Stimulering Duurzame Energieproductie) die de terugverdientijd van de investering tot 7 à 10 jaar reduceert en het rendement zo’n 7 procent bedraagt, dan is dat een deel van de verklaring. Maar we merken ook dat bedrijven maatschappelijke druk voelen om iets voor het klimaat te doen. Een ondernemer zei laatst tegen mij dat hij op een verjaardag moest uitleggen waarom hij geen zonnepanelen op zijn daken had liggen. Daar had hij niet zomaar een antwoord op.‘’

 

Aanschaf

Volgens Manon Ottens, beleidsmedewerker energietransitie van de gemeente Montferland, is het nu zaak dat de bedrijven ook echt overgaan tot aanschaf van de zonnepanelen.  ,,We hebben nu heel veel mensen en bedrijven enthousiast gemaakt. We willen ze het liefst graag helpen om die volgende stap te nemen. Ze hebben een quick scan gedaan, ze hebben een businesscase-berekening met wat interessant is qua investeringsmogelijkheden. Dan wil je het liefst naar de volgende stap; de subsidieaanvraag en de realisatie. Dat vervolgtraject willen we graag aanzwengelen. Maar de bedrijven kunnen natuurlijk ook heel goed zelf het plaatsen van zonnepanelen regelen.”

Volgens Wallerbos worden de komende periode 20 bedrijven intensiever begeleid.  Een mogelijkheid om het dak aan een leasemaatschappij voor zonnepanelen te verhuren wordt daarbij ook aangeboden.  Voor drie projecten is de landelijke subsidie (voor ongeveer 7000 zonnepanelen) toegekend.

 

Bron: De Gelderlander – Erik Meuleman  

 

Over de auteur

AGEM administrator

Wij zijn de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij. Wij hebben een ambitieus doel: de Achterhoek energieneutraal in 2030! Lees meer op www.agem.nu.